NEW YORK: BANK VÄGDE, FIAT RASADE PÅ AVGASFUSK, S&P -0,2%
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde torsdagshandeln i rött men en tydlig återhämtning kunde skönjas mot slutet. Långräntor och dollar fortsatte söderut, vilket bidrog till pressen som främst kom från finans- och teknikaktier.
Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,3 procent till 19.891. S&P 500 sjönk 0,2 procent till 2.270 och Nasdaqs kompositindex backade 0,3 procent till 5.547.
På valutafronten sjönk dollarn mot samtliga av dess 16 huvudvalutor vilket tydligt vägde på finanssektorn som var sämst presterande inom S&P500-index. På fredag smygstartar rapportsäsongen med Bank of America, JP Morgan och Wells Fargo, samtliga sjönk kring 1 procent vardera.
Uteblivna löften om finanspolitiska stimulanser eller sänkta skatter under onsdagens presskonferens, bidrog till tryck på dollar och räntor.
Under onsdagskvällens efterlängtade presskonferens attackerade Donald Trump läkemedelsbranschen för dess prissättning vilket inledningsvis vägde på dess sektorindex. Allergan stängde vid oförändrat efter att ha inlett vid minus 1 procent sedan aktien fallit 2 procent föregående session.
”Vi är den största köparen av läkemedel i världen och trots det överbetalar vi. Vi ska få ned priserna, miljarder med dollar kommer sparas över tid”, sade Donald Trump, enligt Ritzau.
Vid sidan av ovan fick Fiat Chrysler stor uppmärksamhet sedan dess aktie rasat 18 procent efter att den amerikanska miljömyndigheten EPA anklagat bolaget för att i 104.000 dieseldrivna lastbilar och suvar ha använt en mjukvara i syfte att manipulera avgasutsläppen. Något som bolaget inte höll med om.
Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 1 punkt till 2,36 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Jag tolkar de senaste dagarnas candlesticks som dojisar med långa svansar. Eftersom kurserna intradagsmässigt tagit ut 1510 med minsta möjliga marginal men sedan inlett dagen efter med att punktera nivån är jag ännu inte helt bekväm med att börja navigera för uppgång, riktigt än.”
Torsdagen inleddes nedåt och redan efter några minuter markerades 1503 som en intressant nivå. Nästan hela den initiala nedgång togs tillbaks under förmiddagen men 12:30 markerades 1513 som en nivå som sedan inte togs ut. Stängningen vid 1503,3 motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Mest handlade aktier var Sandvik och H&M. Den svenska klädjätten gick mot strömmen för dagen och steg 0,9 procent. Läkemedelsaktier som Astra Zeneca dök brant strax före svensk börsstängning på onsdagen, efter hårda uttalanden om läkemedelspriserna från USA:s tillträdande president Donald Trump. På torsdagen fortsatte tappet och Astra Zeneca backade ytterligare 1,5 procent.
De senaste dagarna har det varit omfamnande kursstaplar och insidestaplar om vartannat men driften har varit nedåtriktad. Som jag sade redan igår börjar dock indexet komma ner till en nivå som är intressant där både golvet i den stigande medellånga kanalen möter upp och den kortsiktigt fallande stödlinjen. Varför är denna nivå så intressant? Jo, för att cykelindikatorn och korta momentumindikatorer kommit ner kring en nivå där det är bra tajming för att leta entré för nya positioner för uppgång och att det är ungefär 70 procents chans för en signifikant lågpunkt de närmaste tre börsdagarna.
Volymen igår var visserligen högre än i onsdags och 9 procent över det dagliga snittet de senaste tre månaderna men det är än så länge inte någon oroande negativ volymtillväxt och volymbalans, även om den blivit något mer negativ de senaste veckorna.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Bank of America (kl 12.45), JP Morgan (kl 12.45), Wells Fargo (kl 14.00)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Finans: Skagen Fonders nyårskonferens kl 8-18.45
BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för december kl 7.00
EXKLUSIVE UTDELNING
– Link Prop Investment (2:00 kr kvartalsvis), Torslanda Property (2:00 kr kvartalsvis)
MAKROSTATISTIK
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– Finland: KPI december kl 8.00
– Finland: BNP-indikator november kl 8.00
– SCB: hushållskonsumtion november kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet november kl 9.30
– Polen: KPI (def) december kl 14.00
– USA: PPI december kl 14.30
– USA: detaljhandel december kl 14.30
– USA: Michiganindex (prel) januari kl 16.00
– USA: lager osålda varor november kl 16.00
– Kina: handelsbalans december
– Sydkorea: räntebesked
CENTRALBANKER
– Fed: Janet Yellen deltar vid event med lärare i Washington, och därefter i frågestund kl 1.00
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07
– Riksbanken: Henry Ohlsson talar om aktuell penningpolitik kl 12.00
– Fed: Patrick Harker talar om ekonomisk rörlighet kl 15.30
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Onsdagens candlestick utvecklades till en positiv reversal efter att ha varit nere under både EMA-8 och MA-20. Som jag påtalat de senaste veckorna är SP500 fångat i en tradingrange med begränsningarna 2280 på ovansidan och 2233 på nedsidan. Så länge vi inte golvet i den stigande trendkanalen punkteras talar det mesta för att vi på sikt kommer att bjudas på nya ATH-noteringar.”
Torsdagen inleddes med ett gap ner mot 2271 och fortsatte den närmaste timmen söderut. Vid stödet 2254, som även markerade dagslägsta, avtog säljtrycket och köparna dominerade fram tills stängningen vid gapmotståndet 2270,4 som motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent. Under onsdagskvällens efterlängtade presskonferens attackerade Donald Trump läkemedelsbranschen för dess prissättning vilket inledningsvis vägde på dess sektorindex.
Gårdagens långa svans på nedsidan där både öppning och stängning skedde innanför onsdagens box är positiv men samtidigt är indexet fortfarande fångat i tradingrange med begränsningarna 2280 på ovansidan och 2233 på nedsidan. Så länge inte golvet i den stigande trendkanalen punkteras talar det mesta för att vi på sikt kommer att bjudas på nya ATH-noteringar.
Volymen igår var något lägre än i onsdags och 15 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.